The space of Tao Pavilion is inspired by the idea that all developments in nature, those in the physical world as well as those of human situations, show cyclic patterns of coming and going, of expansion and contraction, light and darkness.

The structure is composed of 48 identical, folded cor-ten steel sheets gradually twisting and eventually returning to the starting angle. Each two opposite sections of the ring describe complementary spaces. Walking around the path the visitor experiences a dynamic system in which the whole is greater than the assembled parts.

In the middle there is a contemplative and intimate garden, its yellow flowers represent calm, stability and stillness in movement. The sector open towards the garden offers a covered sitting area, a gentle hill raising up towards the main entrance provides a panoramic spot.

Overal diagram front

Overal diagram front

Overal diagram back

Overal diagram back

front elevation

front elevation

left elevation

left elevation

right elevation

right elevation

back elevation

back elevation

The production is made easy and inexpensive by the iteration of identical elements made of folded sheets, the shape is stackable and light facilitating transportation and construction.

                     1. Unfolded steel sheet                                 2. Folded element                               3. Identical stackable elements            4. Assemblage creates twist

                     1. Unfolded steel sheet                                 2. Folded element                               3. Identical stackable elements            4. Assemblage creates twist

riccardo-mariano-eastlaketai-wonderland-tao-pavilion-plan.jpg

 

Tao Pavilion

 

Wonderland

Public Art Competition

East Lake Tai,China

 

Site C first prize winner